Ansvar vid fartkameror

Ansvar vid fartkameror

Vi fick en fråga från en läsare om ansvar för bilägaren vid fartkameror.  Svar på frågan: Det finns i Sverige inget strikt ansvar för bilens ägare när det gäller fortkörning. Däremot när det gäller p-böter. För fortkörning är det själva gärningen som är straffbar och då måste polisen kunna identifiera vem som kört bilen. Går det till domstol så tittar domstolen på polisens bevis och dömer efter detta. Det måste stå utom allt rimligt tvivel att den åtalade är skyldig är regeln. Det betyder när det gäller fartkameror att polisen tydligt måste kunna se på bilden att det är du som kör, (så det inte kan misstagas med exempelvis en person som liknar dig).

Hade du lånat ut bilen är du inte skyldig som bilägare att uppge vem som kört bilen. Det finns ingen s.k. angiverilag i Sverige. Däremot utomlands finns sådana lag i flera länder (t.ex. Tyskland) men då är man inte skyldig att ange närstående. (p.g.a. så kallade ”dubbla lojaliteter”).

Du kan dock som bilägare bli kallad till polisen för de vill visa sina bevis för dig och få dig att erkänna. Medverkar du inte till detta så blir du kallad till rätten istället. Då jämförs bevisen där och du döms efter det. Polisen jämför ofta bilden från fartkameran med bilägarens bild i körkortsregistret. Står inte bilen på dig som kör så får de dock försöka leta reda på / fråga bilägaren efter föraren, för att efter detta titta på denna persons bild i körkortsregistret. Du är dock som ovan sagts inte skyldig att ange vem som kört din bil. Många företag har dock beträffande företagsbilar som policy att svara på polisens frågor i dessa fall, för de vill medverka till att upprätthålla lag och ordning. Min rekommendation är att be att få ut bilden från fartkameran och att efter detta bestämma hur man vill svara.

MVH Michael Luft, Teknikens Världs Biljurist

 

Färdigheter

Upplagt på

2017-06-05