Bilpristrender maj 2012

Bilpristrender maj 2012

Våren är här och med den årets mest intensiva bilbytarperiod, härifrån fram till semestertiden. Utbudet av begagnade bilar är större än på flera år och kampanjer på nya bilar avlöser varandra.

Detta har under april månad gett ett kraftigt generellt prisfall på begagnat på runt 5 procent för efterfrågade bilar och upp till 10 till 15 procents prisfall på mindre heta modeller. Prisbilden för månaderna januari-mars var mer stabil. Dessa månader sjönk begagnatpriser med 1 till 2 procent per månad, men nu ser vi alltså ett större generellt prisfall.

Trender:
– Tittar man på marknaden i stort så är det dieselbilar som gäller bland köpare, gärna då i snålare utföranden. Dieselbilar efterfrågas nästan oförtjänt mycket på marknaden just nu. Det känns som att alla vill ha diesel för att detta är något man uppfattat generellt som det mest ekonomiska alternativet.
– Med dagens låga inköpspriser på etanolbilar och dagens bränslepriser priser så har det faktiskt  blivit ekonomiskt intressant med etanoldrivna bilar igen. Men dessa bilar är för tillfället ”ute” och ointressanta på begagnat marknaden, så här kan man göra de största fynden.
– En trend som vi ser tydligt är också att det blir allt hetare med mindre bil. Hellre Audi A4 än A6, hellre BMW 3-serie än 5-serie osv.
– Nyare sportbilar och lyxbilar faller snabbt i pris ute i Europa nu, bland annat för att Italien infört nya lyxskatteregler. Detta kommer snabbt att få återverkan på priserna även i Sverige.
– Äldre klassiska bilar, särskilt samlarbilar av 60- och 70-talsmodeller stiger i pris. I Tyskland finns något som kallas Oldtimer Index. Där har priset på klassiska bilar stigit med 100 procent på sex år. I Sverige stiger de med 10-15 procent varje säsong.

Högre prisnivåer:
Nyare välutrustade dieselfordon efterfrågas som sagt mest. Som exempel kan nämnas följande bilfabrikat och modeller Volvo XC60, XC70, V70, V50, VW Passat och Golf, Audi A3, A4 och Q5, de flesta Toyota, Kia, Mazda och Subaru modeller. Här är prisnivån förhållandevis hög.

Låga prisnivåer:
Större bilar som exempelvis Audi A6 och MB E-klass samt BMW 5-serie och VW Passat med gasdrift och 1.4-motor har rasat rejält i pris den senaste tiden, då trenden går mot mindre bilar. Är de stora bilarna dessutom lite enklare utrustade och med bensinmotorer så är de iskalla. Här kan man pruta mest och få mycket bil för pengarna.

Sammanfattning:
Med jätteutbud och en trend mot diesel och mindre bilar kan du som går mot trenden spara mycket pengar eftersom de mindre heta bilarna är så billiga nu, exempelvis etanolbilar. Pruta rejält oavsett vad du tittar på. Säljarna vill få iväg bilarna nu, för efter sommaren kommer det in många före detta tjänstebilar från leasingkunder.

Hälsningar
Michael Luft
Artikeln publicerades första gången i tidningen Teknikens Värld.

Färdigheter

Upplagt på

2017-05-29