Vi renoverar en P1800 för PelleP

Vi renoverar en P1800 för PelleP

Nilu har fått förtroendet att göra iordning en tidig Volvo P1800 som reklambil för klädföretaget PelleP. Som ni säkert känner till designades denna vackra och klassiska bilmodell 1960 av den kända seglaren och industridesignern Pelle Petterson när han praktiserade hos Ghia i Turin i sin ungdom.
Klädföretaget PelleP säljer populära tekniska kläder för segling och skidåkning med svensk design av Pelle Pettersons dotter Cecilia Petterson. Inom kort öppnar PelleP en ny paradbutik i köpcentret Femman i centrala Göteborg. Här skall denna bil visas som företags mascot för att anknyta till familjens designtraditioner.

Bilen kommer att lackeras i samma färg som den första prototypen som togs fram 1960, silver metallic, med röd inredning. Just detta exemplar är från 1963, och byggd hos Jensen i England, vilket var extra viktigt då bilen de första åren hade sin ursprungsdesign med uppsvängda kofångare fram och kraftigare lister på sidorna som följde bilens midjelinje och svängde upp i mitten vid dörrhandtagen. 1965 flyttades produktionen till Hisingen och då fick bilen tilläggsbokstaven S i modellbeteckningen och raka kofångare och sidolister mm.

Världspremiär var faktiskt Kungälv 1962. Vid hotellet Fars Hatt visades bilen för journalister och motorfolk från hela världen i april 1962 och 50 år senare firades detta med en sammankomst på samma plats, april 2012.
Intresset för klassiska P1800 modellen har ökat rejält de senaste åren och med det priserna. Idag kostar en fräsch bil så mycket att det lönar sig att renovera även riktigt dåliga objekt. Bildelsfirman VP Autoparts utanför Borås har tagit fram alla plåtdetaljer och mycket övrigt vilket underlättar en renovering mycket.

Just denna bil som vi nu renoverar har gått i Arizona och varit avställd i drygt 20 år. Den har tack vare klimatet där klarat sig från allvarliga rostskador men blivit mycket solblekt. Vi har sytt upp ny inredning i originalutförande och nu skall lack och övrigt åtgärdas. Bilen kommer vara klar för visning kring årsskiftet, håll utkik efter bilder fån projektet och hör av er om ni har några synpunkter.

Hälsningar Team Nilu.

Färdigheter

Upplagt på

2017-06-05